Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

Vintage nudes: Γυμνοί μπροστά στην κάμερα από το 1850 μέχρι το 1950


Μια εκλεκτής ποιότητας συλλογή από γυμνά αποτελούν την έκθεση "Naked before the Camera" στο Metropolitan Museum of Art. Η έκθεση ερευνά την ιστορία και εξετάζει μερικά από τα κίνητα και τις έννοιες που αποτελούν την βάση αυτής της έκφρασης. Ρίξε μια ματιά, αν δεν πας.
Η έκθεση "Naked before the Camera" στο Metropolitan Museum of Art ερευνά την γυμνή φωτογραφία από το 1850 προς το 1950 και πάει ακόμα πιο μακριά από έργα που συχνά θεωρούνταν πολύ άσεμνα να αναφερθούν στην εποχή τους.
Από τις αρχές της Τέχνης το ανθρώπινο σώμα έχει αποτελέσει από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τους καλλιτέχνες, αλλά και από τα ανώτερα επιτεύγματα τους. Πολύ συχνές είναι οι διαμάχες όταν το μέσο που επιλέγεται είναι η φωτογραφία, εξαιτίας της ακρίβειας της ειδικότητας της.
"Άντρας έτοιμος να ρίξει γροθιά", Άγνωστος Γάλλος Καλλιτέχνης, 1950s.
 
"Δύο γυναίκες που στέκονται γυμνές", Félix-Jacques-Antoine Moulin, 1875.
Στη Γαλλία, όπου οι Βικτοριανές αξίες της ευπρέπειας ήταν χαλαρές, σε σχέση με την Αγγλία και την Αμερική, η ζωή ήταν το βασικό, αλλά και το πιο φθηνό θέμα των καλλιτεχνικών φωτογραφιών. Ακόμα, οι εκπαιδευτικές ή άλλες μελέτες του σώματος, ήταν ο τίτλος που απέφευγε την λογοκρισία της Κυβέρνησης στον 19ο αιώνα και νομιμοποιούσε τις επιθυμίες πελατών με τον πιο ωραίο τρόπο. Πάντως, έξω από την σφαίρα της Τέχνης και του ερωτισμού, τα φωτογραφικά γυμνά έγιναν και για την μελέτη της ανατομίας, της κίνησης, της εγκληματολογίας και της εθνογραφίας.
Άλμπουμ με πόζες, Louis Igout, 1837–1881.
 
"Γυναίκα που στέκεται γυμνή με μάσκα", άγνωστος Γάλλος Καλλιτέχνης, 1870.
"Συστάσεις στον οίκο ανοχή της Suzy", Brasov, 1899–1984
"Γυναίκα που στέκεται γυμνή", Nadar, 1860–61.
"Μελέτη πάνω στο ανδρικό μυικό σύστημα", Albert Londe, 1890.
"Το άλμπουμ με την μελέτη του σώματος", Άγνωστος Γάλλος Καλλιτέχνης, 1890s.
Τον εικοστό αιώνα, αρχίζοντας με την σεξουαλική επανάσταση της δεκαετίας του 1960, το γυμνό και η παρουσίασή του απέκτησε νέα σημασία, ως δήλωση ελευθερίας, ατομικής ταυτότητας, αλλά ακόμα και αναζήτηση της σεξουαλικότητας και ρόλους των φύλων, όπως επίσης απαντήσεις στο AIDS.
Άλμπουμ από άντρες μοντέλα, Άγνωστος Αμερικανός Καλλιτέχνης, 1950s.
"Χορεύοντας δίπλα στην πισίνα στο Garsington", Lady Ottoline Violet Anne Cavendish-Bentinck Morrell, 1916.
"Κυριακή του Πάσχα" Central Park, New York, Garry Winogrand, 1971.
Την έκθεση μπορείτε να επισκεφθείτε μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου 2012.

cosmo.gr