Κυριακή 8 Απριλίου 2012

Αυλαία για το MotoGP σήμερα


Τα στατιστικά που ισχύουν μέχρι τον αγώνα του Qatar

Η αυλαία του πρωταθλήματος MotoGP ανοίγει το βράδυ της Κυριακής στις 22.00. Οδηγοί και ομάδες ό,τι έκαναν- έκαναν στη διάρκεια της προετοιμασίας και τώρα όλοι είναι έτοιμοι να ριχτούν στη μάχη. 

Πέρα από τις μάχες μέσα στην πίστα, υπάρχει και η μάχη των αριθμών. Στατιστικές και ρεκόρ που περιμένουν την στρογγυλοποίησή τους, την αναθεώρηση ή την κατάρριψή τους. 

Μέχρι τον αγώνα του Qatar ισχύουν λοιπόν τα εξής:

99: Ισπανοί οδηγοί έχουν κατακτήσει 99 νίκες στην μεσαία κατηγορία των GP. Από αυτές 85 ήταν με τα δίχρονα των 250cc και 14 στη Moto2.

38: Δύο μεγάλοι αντίπαλοι ο Jorge Lorenzo και ο Dani Pedrosa, Ισπανοί και οι δύο αλλά και «αμίλητοι» μεταξύ τους, έχουν ο καθ' ένας από 38 νίκες σε αγώνες Grand Prix, συνολικά και στις 3 κατηγορίες.



25: Ο Julián Simón γιόρτασε τα 25α γεννέθλιά του την Τρίτη πριν τον αγώνα του Qatar.

19: Ο τσέχος οδηγός των 125cc rider Jakub Kornfeil έχει τα 19α γεννέθλιά του την Κυριακή, ημέρα του αγώνα. 

13: Η Ducati έχει 13 αγώνες χωρίς μια θέση στο βάθρο των νικητών, από τότε που ο Valentino Rossi ήταν 3ος στο γαλλικό GP του 2011. Είναι το μεγαλύτερο διάστημα συνεχόμενων αγώνων χωρίς βάθρο από τότε που η Ducati μπήκε στα MotoGP, το 2003.

11: Την Κυριακή του αγώνα συμπληρώνονται ακριβώς 11 χρόνια από τότε που ο Valentino Rossi κέρδισε την 500ή νίκη της Honda στα Grand Prix σε όλες τις κατηγορίες. Ήταν 8 Απριλίου του 2001 όταν έγινε ο εναρκτήριος αγώνας στη Suzuka της Ιαπωνίας. 

9: Είναι η 9η φορά που γίνεται αγώνας στην πίστα του Losail στο Qatar και η 5η που γίνεται βράδυ υπό το φως των προβολέων. Η Yamaha και η Ducati έχουν από 3 νίκες, ενώ η περσινή νίκη του Casey Stoner ήταν η δεύτερη νίκη της Honda στο Qatar.



8: Οκτώ από τους οδηγούς που θα στηθούν στην εκκίνηση έχουν τρέξει ξανά με κινητήρες 990cc. Οι Casey Stoner, Colin Edwards, Randy de Puniet, Iván Silva, Dani Pedrosa, Valentino Rossi, Nicky Hayden και ο James Ellison.



8: Οκτώ οδηγοί της Honda έχουν κατακτήσει την pole position σε ισάριθμους συνεχόμενους αγώνες στην κατηγορία του MotoGP. Αυτό είναι το μεγαλύτερο σερί από συνεχόμενες poles positions από οποιονδήποτε κατασκευαστή στην «τετράχρονη» εποχή των αγώνων. 

7: Επτά από τους οδηγούς που συμμετέχουν στο MotoGP του Qatar έχουν κερδίσει εκεί: ο Héctor Barberá στα 250cc το 2009, ο Álvaro Bautista στα 125cc το 2006, ο Stefan Bradl στη Moto2 πέρσι, ο Jorge Lorenzo δύο φορές στα 250cc και μία στα 125cc, ο Mattia Pasini στα 250cc το 2008, ο Valentino Rossi τρεις φορές στο MotoGP three times και ο Casey Stoner τέσσερεις φορές, όλες στο MotoGP και άλλη μία στα 250cc.



5: Την Κυριακή του αγώνα συμπληρώνονται ακριβώς 5 χρόνια από τότε που ο Casey Stoner οδηγώντας μια δορυφορική Honda (όχι εργοστασιακή) ήταν ταχύτερος όλων στις κατατακτήριες δοκιμές και εκκίνησε από την 1η θέση, μόλις στο δεύτερο αγώνα του στο MotoGP.

5: Μόλις πέντε διαφορετικοί οδηγοί έχουν μοιραστεί όλες τις θέσεις στο βάθρο της μεγάλης κατηγορίας στον αγώνα του Qatar τα τελευταία 5 χρόνια. Ο Casey Stoner και ο Jorge Lorenzo έχουν από 4 εμφανίσεις στο βάθρο, από τρεις ο Dani Pedrosa και ο Valentino Rossi και μία φορά έχει ανέβει ο Andrea Dovizioso.



4: Οδηγοί της Honda έχουν κατακτήσει τη νίκη στους τελευταίους 4 αγώνες. Αν κερδίσει οδηγός της Honda και στο Qatar, θα πρόκειται για το μεγαλύτερο σερί της εταιρείας σε νίκες MotoGP από το 2003.

3: Ο Casey Stoner ξεκίνησε από την πρώτη θέση της εκκίνησης στον αγώνα του Qatar τα τελευταία τρία χρόνια…


newsbeast