Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

Έκθεση- σοκ του ΔΝΤ για το συνταξιοδοτικό συστήμα


Η... μακροζωία βλάπτει σοβαρά τα συνταξιοδοτικά συστήματα, υποστηρίζει
σε Έκθεση του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, επαναφέροντας στο τραπέζι τη πάγια θέση του για αύξηση των ορίων ηλικίας και δραστική μείωση των παροχών.

Σε ειδική του Έκθεση για τις δημοσιονομικές επιπτώσεις της μακροζωίας, το ΔΝΤ επισημαίνει η μεγαλύτερη των προβλέψεων μέση διάρκεια ζωής αποδεικνύει το καλύτερο επίπεδο ζωής αλλά από την άλλη προκαλεί σημαντικά δημοσιονομικά προβλήματα, καθώς επιβαρύνονται τα ασφαλιστικά ταμεία, χωρίς να παραβλέπει κανείς και τις επιπτώσεις στον ιδιωτικό τομέα ασφάλισης.
 Σύμφωνα με υπολογισμούς των ειδικών του ΔΝΤ, εάν ο μέσος χρόνος ζωής έως το 2020 αυξηθεί 3 χρόνια παραπάνω από το αναμενόμενο, το ήδη υψηλό κόστος της γήρανσης του πληθυσμού θα αυξηθεί κατά 50%.

Ποια είναι η πρόταση του ΔΝΤ; Μάλλον η αναμενόμενη. Θα πρέπει κατ' αρχήν οι κυβερνήσεις να αναγνωρίσουν το πρόβλημα της έκθεσης τους σε αυτόν τον κίνδυνο και να εφαρμόσουν αποτελεσματικότερες μεθόδους επιμερισμού αυτού του κινδύνου μεταξύ κυβερνήσεων, ιδιωτικών εταιριών ασφάλισης αλλά και των ίδιων των ασφαλισμένων. Ποιο πρέπει να είναι το επόμενο βήμα; 
Ο συνδυασμός της αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, με υψηλότερες ασφαλιστικές εισφορές και μείωση των παροχών δηλαδή των συντάξεων!!!

iefimerida