Πέμπτη 12 Απριλίου 2012

Το ΔΝΤ προτείνει τη διαγραφή χρεών νοικοκυριών


Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζητά τη διαγραφή χρεών νοικοκυριών σε χώρες όπου έχει σκάσει φούσκα στα ακίνητα προκειμένου να τονωθεί η οικονομική ανάπτυξη.
Στην έκθεσή του για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές, το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι η μείωση των χρεών των νοικοκυριών είναι ένας φθηνός τρόπος για να μειωθεί η ζημιά που προκαλεί η ύφεση λόγω της κρίσης.

«Τολμηρά και καλοσχεδιασμένα προγράμματα αναδιάρθρωσης χρέους νοικοκυριών όπως αυτά που εφαρμόστηκαν στις ΗΠΑ τη δεκαετία του '30 και στην Ισλανδία σήμερα μπορεί να μειώσουν σημαντικά τον αριθμό των χρεοκοπιών των νοικοκυριών και των κατασχέσεων. Αυτό εμποδίζει την πτωτική πορεία των τιμών των κατοικιών και τη χαμηλή ζήτηση. Οταν αναδιαρθρωθούν και γίνουν πιο προσιτά τα στεγαστικά δάνεια, η αξία τους στην αγορά αυξάνεται και η κυβέρνηση μπορεί να τα πουλήσει χρησιμοποιώντας τα έσοδα για να αντισταθμίσει το αρχικό κόστος στον φορολογούμενο», αναφέρει το ΔΝΤ.

Στην Ισλανδία οι τράπεζες πείστηκαν να κουρέψουν τα στεγαστικά δάνεια στο 110% της αξίας των περιουσιακών στοιχείων του δανειολήπτη και οι πληρωμές των δόσεων μειώθηκαν ώστε να αντικατοπτρίζουν την ικανότητα των νοικοκυριών να τις αποπληρώσουν. Αυτό οδήγησε σε ανάκαμψη μετά την καταστροφική κρίση και τη χρεοκοπία της χώρας.

Το 1933 στις ΗΠΑ η κυβέρνηση του Φραγκλίνου Ρούζβελτ αγόρασε και αναδιάρθρωσε το ένα στα πέντε όλων των στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ.
ΤΑ ΝΕΑ