Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

Ετοιμάζουν μέτρα-φωτιά - Τσεκούρι στα ειδικά μισθολόγια


Ενώπιον της απαίτησης της Τρόικας για νέα μέτρα το 2012, είναι πολύ πιθανόν να βρεθεί η επόμενη κυβέρνηση, καθώς όπως παραδέχθηκε
υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, εάν στην αξιολόγηση του Μαΐου κριθεί ότι υπάρχει κίνδυνος δημοσιονομικών αποκλίσεων, οι δανειστές μας δεν θα αρκεστούν απλώς στη καλλίτερη διαχείριση των δαπανών, δηλαδή στη συγκράτηση του ρυθμού πληρωμών.

Όλα φυσικά ξεκινούν από το πρόβλημα στα έσοδα, τα οποία παρά τη τονωτική ένεση της ρύθμισης για τα ληξιπρόθεσμα, δεν λένε να ορθοποδήσουν. 
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που έχει στη διάθεση του το υπουργείο Οικονομικών, με τη συμπλήρωση του πρώτου 3μήνου τα προ επιστροφών έσοδα είναι στα ίδια επίπεδα με πέρσι και θα ήταν χειρότερα εάν η ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα δεν έφερνε κάποιους στα ταμεία των εφοριών, με αποτέλεσμα ο Μάρτιος να "κλείνει" περίπου 3,5% πάνω από πέρσι. 
Ωστόσο, όπως επισημαίνουν υπηρεσιακοί παράγοντες, με τον συνυπολογισμό των επιστροφών φόρου, τα καθαρά έσοδα θα διαμορφωθούν σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα, άρα η "τρύπα" θα διατηρηθεί τουλάχιστον στα επίπεδα του 2μήνου. 
Με δεδομένο, δε, ότι για έναν ακόμα μήνα η εικόνα από τους φόρους κατανάλωσης είναι αν μη τι άλλο απογοητευτική, το οικονομικό επιτελείο έχει κάθε λόγο να ανησυχεί για τη συνέχεια, πόσο μάλλον όταν παραδοσιακά οι φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί υπολειτουργούν στη διάρκεια των προεκλογικών περιόδων.

Όπως δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, στη περίπτωση που δεν αλλάξει αυτή η εικόνα αυτή των εσόδων, υπάρχει ως αντίμετρο για την αποφυγή δημοσιονομικών αποκλίσεων, σχέδιο συγκράτησης των δημόσιων δαπανών. 
Ειδικότερα, αντί μηνιαίας εκταμίευσης του 8% των προβλεπόμενων πιστώσεων, οι ρυθμοί μπορεί να υποχωρήσουν στο 7%, δημιουργώντας έτσι ένα "μαξιλάρι" ασφαλείας για το τελευταίο κρίσιμο 4μηνο του έτους. Ωστόσο, είναι προφανές ότι αυτή η μέθοδος λογιστικής διαχείρισης των δαπανών, δεν μπορεί να αποδώσει για μια ακόμα χρονιά, καθώς ζητούμενο δεν είναι απλώς η μείωση του Ελλείμματος αλλά η μείωση του στο 7,4% με κάθε θυσία, αφού η Τρόικα έχει διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να δεχθεί νέα απόκλιση, ανάλογη με αυτή του 2011.

Με αυτό το δεδομένο, η επόμενη κυβέρνηση είναι πολύ πιθανόν να πρέπει να βρει κι άλλα μέτρα για τη τρέχουσα χρονιά, πέρα από τα μέτρα της περιόδου 2013- 2014 κι αν αναλογιστεί κανείς με πόση δυσκολία έκλεισε το "πακέτο" της διαπραγμάτευσης για το 2ο Μνημόνιο, χωρίς μάλιστα να αποφύγουμε τις μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων, είναι προφανές τι "ψαλίδι" θα πρέπει να αναμένεται για να καλυφθεί ενδεχόμενο νέο δημοσιονομικό κενό. 
Ως υποψήφια... θύματα φαντάζουν τα ειδικά μισθολόγια, τα οποία πλέον δεν αποκλείεται να υποστούν μεγαλύτερες μειώσεις από 12%, ενώ το κύμα των 15.000 αποχωρήσεων από το Δημόσιο, δεν αποκλείεται να μεγαλώσει..

iefimerida