Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

Μακελειό με ένοπλο σε κολέγιο του Όκλαντ


Την τελευταία τους πνοή άφησαν επτά άνθρωποι όταν ένοπλος εισέβαλε στις 10.50 το πρωί της Δευτέρας, τοπική ώρα Η.Π.Α. (19:50, ώρα Ελλάδος)
μέσα σε σχολή του ιδιωτικού χριστιανικού Πανεπιστημίου Οίκος, στο Όκλαντ της Καλιφόρνιας, στο οποίο φοιτούν Κορεάτες φοιτητές και άνοιξε πυρ εναντίον τους.

Οι Αρχές προχώρησαν ύστερα από λίγη ώρα στη σύλληψη ενός υπόπτου, τα στοιχεία του οποίου δόθηκαν στη δημοσιότητα. Πρόκειται για τον 43χρονο Όν Γκο, έναν Αμερικανό, κορεατικής καταγωγής.

Όπως μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο skynews, ο ένοπλος συνελήφθη ύστερα από ανθρωποκυνηγητό σε παρκινγκ γειτονικού κτηρίου όπου στεγάζεται ένα εμπορικό κέντρο, περίπου 80 λεπτά μετά την επίθεση στο Πανεπιστήμιο.

«Επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον τρεις τραυματίστηκαν. Ένας ύποπτος έχει συλληφθεί», είχε αναφέρει νωρίτερα η εκπρόσωπος της Αστυνομίας, Σίνθια Πέρκινς, η οποία διευκρίνισε πως ο συλληφθείς είναι κορεατικής καταγωγής, περίπου 40 ετών.
Πέντε ασθενοφόρα έσπευσαν στο Πανεπιστήμιο για να βοηθήσουν τα θύματα, την ίδια στιγμή που οι αστυνομικοί είχαν σκεπάσει με σεντόνια τους νεκρούς.
Εικόνες από τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία και τηλεοπτικά δίκτυα έδειχναν φοιτητές να απομακρύνονται πανικοβλήτοι από τους χώρους του Πανεπιστημίου.
Νωρίτερα, έγινε γνωστό ότι τουλάχιστον 30 πυροβολισμοί ακούστηκαν μέσα στη σχολή.
«Άκουσα περίπου 30 πυροβολισμούς μέσα στο κτήριο. Ο δράστης ήταν πρώην φοιτητής της νοσηλευτικής», τόνισε ο Πάστορας Τζον Κιμ, ιδρυτής του σχολείου, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Oakland Tribune.

Στο συγκεκριμένο Πανεπιστήμιο διδάσκονται μαθήματα θεολογίας, νοσηλευτικής και μουσικής και σύμφωνα με το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters το τραγικό συμβάν σημειώθηκε την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η παράδοση ενός μαθήματος νοσηλευτικής.
«Μπείτε στη γραμμή να σας σκοτώσω»

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της τοπικής Αστυνομίας, Χάουαρντ Τζόρνταν, οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν μέσα στην τάξη ήταν πολύ σκληρές.

«Υπάρχουν περιγραφές που παρουσιάζουν τον συλληφθέντα να βρίσκεται σε έξαλλη κατάσταση και να διατάζει τους φοιτητές να μπουν στη σειρά προκειμένου να τους εκτελέσει. Οι αστυνομικοί που έφθασαν στο σημείο είδαν δεκάδες ανθρώπους να κρύβονται και να βάζουν θρανία πίσω από τις πόρτες. Ήταν φοβερά τρομοκρατημένοι και φοβισμένοι», εξήγησε.

«Μπείτε στη σειρά... θα σας σκοτώσω όλους», φέρεται να είπε.

Όσον αφορά στα κίνητρα του δράστη, ακόμα η Αστυνομία δεν μπορεί να απαντήσει με ακρίβεια.

«Μέχρι στιγμής δεν έχουμε καταλήξει στο κίνητρο. Απαιτούνται μερικές ημέρες προκειμένου να ενώσουμε τα κομμάτια», πρόσθεσε.

Συντετριμμένη η τοπική κοινωνία

Η είδηση για τον θάνατο επτά ανθρώπων βύθισε στο πένθος ολόκληρη την κοινωνία του Όκλαντ, με τη δήμαρχο της πόλης, Ζαν Γκουάν, να δηλώνει συντετριμμένη.
«Πρόκειται για γεγονότα που επηρεάζουν όλη τη κοινότητα. Κανείς στις Η.Π.Α. δεν επιθυμεί να βρίσκεται αντιμέτωπος με τέτοιες καταστάσεις. Έχουμε αρκετά χρόνια να δούμε τόσο ψυχρές και μαζικές δολοφονίες τέτοιας μορφής. Πρόκειται για μια τραγωδία», τόνισε στη διάρκεια ομιλίας της.

Από την πλευρά του ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια, Τζέρι Μπράουν, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι οι δολοφονίες προκαλούν σοκ.

«Οι σκέψεις και οι προσευχές μας βρίσκονται κοντά στα θύματα, τις οικογένειες, τους φίλους και ολόκληρη την τοπική κοινωνία που επηρεάζεται από αυτή τη, χωρίς λογική, πράξη βίας», επεσήμανε.

Στις 18.00 το απόγευμα της Τρίτης, τοπική ώρα Η.Π.Α. (03.00 τα ξημερώματα της Τετάρτης ώρα Ελλάδος) είναι προγραμματισμένη η κηδεία των θυμάτων.

Άμεση η κινητοποίηση των Αρχών

Από την πρώτη στιγμή στο σημείο έσπευσαν ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας, οι οποίες και απέκλεισαν την περιοχή, απομακρύνοντας τους πολίτες.





Μέλη της ειδικής ομάδας SWAT, λαμβάνοντας όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις, κινήθηκαν προς τον χώρο της σχολής.





Νωρίτερα, η αξιωματούχος της αστυνομίας, Τζόνα Γουάτσον, εξήγησε πως βασικό μέλημα των Αρχών ήταν η «θωράκιση» της ευρύτερης περιοχής, η περίθαλψη των τραυματιών και η απομάκρυνση όλων των ανθρώπων από τον περιβάλλοντα χώρο. Σε ερώτηση για τον αριθμό των νεκρών είχε πει πως δεν είναι ακόμα σε θέση να δώσει ακριβή στοιχεία.
«Δεν φαίνεται να υπάρχει άμεσος κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια στη γύρω περιοχή. Ένας ένοπλος μπήκε στο πανεπιστήμιο και άνοιξε πυρ. Έχουμε νεκρούς. Όμως δεν μπορώ να επιβεβαιώσω τον αριθμό τους προς το παρόν», είχε πει.
Η εφημερίδα San Francisco Chronicle έκανε αρχικά λόγο για τέσσερις νεκρούς, ενώ το τοπικό τηλεοπτικό κανάλι Fox News μετέδωσε ότι έξω από το κτήριο του πανεπιστημίου υπήρχαν πέντε σοροί και τέσσερις τραυματίες.



Η Άντζι Τζόνσον, μια γυναίκα 52 ετών, είπε σε τοπική εφημερίδα ότι είδε «μια νεαρή να βγαίνει κλαίγοντας από το πανεπιστήμιο και να φωνάζει "Με πυροβόλησαν».



«Από το μπράτσο της έτρεχε αίμα και υπήρχε μια τρύπα σε μέγεθος ασημένιου δολαρίου. Μου είπε ότι ο δράστης παρακολουθούσε μαθήματα νοσηλευτικής στο Πανεπιστήμιο. Σηκώθηκε μέσα στην τάξη και άρχισε να πυροβολεί», εξήγησε.
Συχνό φαινόμενο οι εισβολές ενόπλων σε σχολεία και Πανεπιστήμια

Οι πυροβολισμοί μέσα σε κολλέγια αποτελούν δυστυχώς ένα φαινόμενο το οποίο συμβαίνει αρκετά συχνά στις Η.Π.Α.. Τον περασμένο Φεβρουάριο ένοπλος μπήκε μέσα σε γυμνάσιο του Οχάιο και άνοιξε πυρ, σκοτώνοντας τρεις μαθητές και τραυματίζοντας άλλους έξι.

Τον Φεβρουάριο του 2010, ο καθηγητής Έιμι Μπίσοπ πυροβόλησε και σκότωσε τρεις μαθητές, τραυματίζοντας άλλους τρεις σε Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα. Τον Φεβρουάριο του 2008, ένας απόφοιτος Πανεπιστημίου στο Βόρειο Ιλινόις σκότωσε πέντε φοιτητές και τραυμάτισε 16 ακόμη πριν αυτοκτονήσει.

Το 2007, ο Τσο Σόνγκ-Χουί προκάλεσε τον θάνατο περισσότερων από 30 ανθρώπων στο Πανεπιστήμιο Βιρτζίνια Τεκ πριν στρέψει το όπλο στον εαυτό του και πατήσει τη σκανδάλη.

Τέλος τον Απρίλιο του 1999, δύο μαθητές σκότωσαν 12 ανθρώπους και τραυμάτισαν περισσότερους από 20 πριν αυτοκτονήσουν σε λύκειο του Κολομπάιν.

 


Zougla.gr