Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

Οι ταινίες της εβδομάδας

Πολυφωνική εβδομάδα με επιλογές για όλα τα γούστα αν και με άνισο κινηματογραφικό γκελ στο σινεφίλ κοινό.


«Multi Culti» οι ταινίες της εβδομάδας με ευχάριστες εντάσεις αλλά και με φλατ κινηματογραφικό αντίκτυπο: από το ξέφρενο πάρτι του «Project X» στο πολύχρωμο παιδικό σύμπαν του «Λόραξ» και από την μπλε ατμόσφαιρα των “Τριών ημερών ευτυχίας”, στη συναισθηματική - αν και όχι πειστική - δραματική κομεντί «50/50» και τα - ενδιαφέροντα πλην περιορισμένα - πολιτικά ντοκιμαντέρ «Αγανακτισμένοι» και «Ολιγαρχία». 

Αν σας έχει πιάσει νοσταλγία, μπορείτε να ξανα-βιώσετε την εμπειρία του «Τιτανικού» στην τρισδιάστατη πλέον εκδοχή του. Αν είχαν αλλάξει και το σάουντρακ, θα ήταν ακόμα καλύτερα

(3) Project X 


Του Νίμα Νουριζαντέ. Κωμωδία, 2012, ΗΠΑ. 1 ώρα και 28 λεπτά. Με τους: Τόμας Μαν, Όλιβερ Κούπερ, Τζόναθαν Ντάνιελ Μπράουν


Από τις πιο ξεσηκωτικές ταινίες της σεζόν, το «Project X» είναι ο ορισμός του απενοχοποιημένου χαβαλέ. Θυμίζοντας μια ανάμιξη από «American Pie» και «Superbad» (χωρίς να τις ανταγωνίζεται όμως), η ταινία ακολουθεί τρεις συμμαθητές και φίλους, οι οποίοι, παρότι περιθωριοποιημένα σπασικλάκια, αποφασίζουν να διοργανώσουν το πιο επικό πάρτι όλων των εποχών στο σπίτι του ενός - ενώ φυσικά θα λείπουν οι γονείς του.

Το όλο εγχείρημα κινηματογραφείται δήθεν από έναν τέταρτο φίλο, κάτι που προσδίδει μια ευχάριστη ντοκιμαντερίστικη αμεσότητα, αλλά το μεγάλο ατού της ταινίας είναι η ενέργειά της.
Σαν ένα extended βίντεο-κλιπ, το «Project X» δονεί την καρέκλα σου και σε προσκαλεί στο νεανικό του γλέντι. Όλα τα υπόλοιπα αποτελούν σχηματικές προφάσεις για την εξέλιξη της δράσης - και δεν έχουν καμία απολύτως σημασία. Το πάρτι είναι εδώ κι είναι όντως επικό.



 


(2) 50/50


Του Τζόναθαν Λεβάιν. Δραματική κομεντί, 2012, ΗΠΑ. 1 ώρα και 40 λεπτά. Με τους: Τζόζεφ Γκόρντον Λέβιτ, Σεθ Ρόγκεν, Άνα Κέντρικ, Μπράις Ντάλας Χάουαρντ


Είναι λεπτό το σκοινί για οποιαδήποτε ταινία χειρίζεται θέμα υγείας, και δη τον μπαμπούλα Καρκίνο. 

Ο σκηνοθέτης Τζόναθαν Λεβάιν παίρνει ακόμα μεγαλύτερο ρίσκο, απομακρύνοντας το προστατευτικό δίχτυ στο «50/50», με την πρόθεση να κάνει χιούμορ αφηγούμενος την ιστορία του 27χρονου Άνταμ, ο οποίος ανακαλύπτει ότι έχει όγκο στην σπονδυλική του στήλη. Το κωμικό στοιχείο το παρέχει κυρίως ο κολλητός του φίλος, όπως τον υποδύεται με κουράγιο και γλύκα ο Σεθ Ρόγκεν, αλλά και - θεωρητικά - το ίδιο το σενάριο του Γουίλ Ράιζερ, που αποτελεί απόδοση της πραγματικής του ιστορίας. 
Αντί να μεταφέρει όμως την εμπειρία του, ο Ράιζερ προτίμησε να γράψει σα να έχει δει πολλές ταινίες γύρω από την ίδια του τη ζωή. Αναληθοφανείς διάλογοι και τραβηγμένα επεισόδια που ξεχειλώνουν στο βωμό του feelgood (ανάμεσά τους και η υπερτιμημένη Άνα Κέντρικ), καταδικάζουν μια κατά τ’ άλλα έντιμη προσπάθεια.


 

(2) Λόραξ / Dr. Seuss’ The Lorax


Των Κρις Ρενό, Κάιλ Μπάλντα. Κινούμενα σχέδια, 2012, ΗΠΑ. 1 ώρα και 26 λεπτά. Με τις φωνές των: Παύλο Χαϊκάλη, Κωνσταντίνο Σταυρίδη, Γιώργο Ματαράγκα, Γιάννη Στεφόπουλο, Χριστίνα Κουτσουδάκη


Χαριτωμένο παιδικό animation που βασίζεται σε βιβλίο του Dr. Seuss. Σε ένα φουτουριστικό σύμπαν, ο νεαρός Τεντ βγαίνει από τα σύνορα της πόλης του για να ψάξει να βρει ένα αληθινό δέντρο, μιας και πλέον δεν υπάρχει σπιθαμή πραγματικού πράσινου. 

Η αναζήτησή του θα τον οδηγήσει στον Ουάνς-Λερ, και τον φύλακα της φύσης, Λόραξ. Για παιδάκια περισσότερο, με τις σωστές δόσεις οικολογικής διδαχής.


 

(3) Titanic 3D


Του Τζέιμς Κάμερον. Δραματική, 1997, ΗΠΑ. 3 ώρες και 14 λεπτά. Με τους: Λεονάρντο ντι Κάπριο, Κέιτ Γουίνσλετ, Μπίλι Ζέιν, Κάθι Μπέιτς.


Με αφορμή τα 100 χρόνια από το περιβόητο ναυάγιο, ο Τζέιμς Κάμερον αναδιπλώνει την διάσημη ιστορία του σε τρισδιάστατο περιτύλιγμα. Για τους πιστούς.

(2) Αγανακτισμένοι / Indignados


Του Τόνι Γκατλίφ. Ντοκιμαντέρ, 2012, Γαλλία. 1 ώρα και 28 λεπτά.


Ακροβατώντας ανάμεσα στη μυθοπλασία και το ντοκιμαντέρ και με βάση το βιβλίο «Αγανακτήστε!» του Στεφάν Εσέλ, ο Τόνι Γκατλίφ δημιουργεί μια άνιση ταινία. 

Με οδηγό μια μετανάστρια από αφρικανική χώρα που περιπλανιέται στην Ελλάδα, τη Γαλλία και την Ισπανία, ο Γκατλίφ προσπαθεί να προσεγγίσει μετανάστες, αστέγους και τα κινήματα αντίστασης, αλλά δεν τιμά εν τέλει κανέναν απ΄ αυτούς με τις πομπώδεις εικόνες/δηλώσεις του.

(2) Ολιγαρχία


Του Στέλιου Κούλογλου. Ντοκιμαντέρ, 2012, Ελλάδα. 1 ώρα και 31 λεπτά.


Ενημερωτικό ντοκιμαντέρ του Στέλιου Κούλογλου που κάνει αναδρομή στις ρίζες της κρίσης, ξεκινώντας από τον Μίλτον Φρίντμαν και τα παιδιά του Σικάγο για να καταλήξει στη σημερινή Ελλάδα και Πορτογαλία. 

Χωρίς πολλές εκπλήξεις ή δυσεύρετες πληροφορίες, αλλά με μια πολυσύνθετη επιλογή ομιλούντων προσώπων.


protothema