Τρίτη 10 Απριλίου 2012

Τσουρέκια πασχαλινά: Συνταγές για τσουρέκι, συμβουλές και βίντεο

Αν εχθές, Μεγάλη Τρίτη, φτιάξατε κουλουράκια πασχαλινά, ήρθε η ώρα να "δοκιμάσετε" τις δυνάμεις σας και στα τσουρέκια!


Δεν είναι δύσκολα... Αρκεί μία προσπάθεια για να σας πείσει!
Σας παραθέτουμε συνταγές για να επιλέξετε αλλά και συμβουλές και σχετικά βίντεο.
Δεν μένει παρά να το τολμήσετε και καλά επιτυχία!
Αφράτα Πασχαλινά Τσουρέκια

Για να κάνετε επιτυχημένα, αφράτα τσουρέκια, υπάρχουν δύο μυστικά. Να προσθέσετε το βούτυρο στο τέλος και να μην τα παραζυμώσετε.
Διαλύστε τη μαγιά στο χλιαρό νερό και προσθέστε λίγο από το αλεύρι, ώστε να επιτύχετε πηχτό χυλό. Αφήστε τη σκεπασμένη σε ζεστό μέρος να φουσκώσει. Βάλτε σε μια λεκάνη ζυμώματος τη ζάχαρη, το αλάτι, τα μυρωδικά και το σπορέλαιο. Ρίξτε το καυτό γάλα κι ανακατέψτε.
Προσθέστε τ' αυγά και δουλέψτε το μίγμα με τα χέρια, σπάζοντας τα κροκάδια των αυγών. Προσθέστε τη φουσκωμένη μαγιά και δουλέψτε τη με τα χέρια, να ανακατευτεί με τα υπόλοιπα υλικά. Ρίξτε κατόπιν το αλεύρι σε δόσεις και δουλέψτε το μίγμα με τα χέρια, ώσπου να υγρανθεί όλο το αλεύρι. Ύστερα, πάρτε το ζεστό βούτυρο με τις χούφτες σας λίγο, λίγο και ρίχνοντάς το επάνω στη ζύμη, διπλώστε την πολλές φορές, χωρίς να τη ζυμώνετε, ώσπου να τελειώσει όλο το βούτυρο.
Μην περιμένετε ν' απορροφηθεί εντελώς το βούτυρο πριν ρίξετε το επόμενο. Δεν πρέπει να παιδέψετε πολύ τη ζύμη, αν θέλετε να επιτύχετε αφράτα και κορδωνάτα τσουράκια.
Η ζύμη πρέπει να είναι ζεστή, απαλή και βουτυρωμένη.
Το βούτυρο απορροφάται, καθώς η ζύμη φουσκώνει. Σκεπάστε την κι αφήστε σε ζεστό και υγρό μέρος, ώσπου να διπλασιασθεί σε όγκο (1 - 2 ώρες, ανάλογα με το περιβάλλον). Η ζύμη είναι έτοιμη, όταν πιέζοντάς την ελαφρά με το δάχτυλο, το αποτύπωμα μένει.
Χωρίς να ξαναζυμώσετε τη ζύμη, χωρίστε την και πλάστε μ' αυτήν χοντρά κορδόνια. Πλέξτε τα τρία, τρία σε πλεξίδες κι αραδιάστε τις σε ταψί φούρνου, σε κάποια απόσταση τη μία από την άλλη. Γίνονται 4 πολύ χοντρές πλεξίδες ή 6 μέτριες. Σκεπάστε κι αφήστε να διπλασιαστούν σε όγκο, 30' περίπου.
Αλείψτε τις επιφάνειες με κροκάδι, αραιωμένο με λίγο νερό και πασπαλίστε τις με αμυγδαλάκι φιλέ. Ψήστε τα τσουρέκια στους 200 βαθμούς Κελσίου, 20' - 25', ανάλογα με το πάχος που θα τους δώσετε. Προσοχή, μην τα παραψήσετε, γιατί στεγνώνουν πολύ γρήγορα. Φυλάξτε τα στην κατάψυξη, κλεισμένα ερμητικά σε πλαστικές σακούλες.


ΥΛΙΚΑ
•  2 κιλά αλεύρι δυνατό
•  200 γρ. μαγιά νωπή ή 8 κουταλιές ξερή
•  1 κούπα νερό χλιαρό (40 βαθμών Κελσίου)
•  3 1/2 κούπες ζάχαρη
•  1 κουταλάκι αλάτι
•  1 κουταλιά μαχλέπι αλεσμένο ή 1 1/2 κουταλάκι βανίλια ή ματίχα κοπανισμένη ή 4 κουταλιές ξύσμα εσπεριδοειδών
•  2 κουταλιές σπορέλαιο
•  10 αυγά
•  1 κούπα γάλα καυτό
•  1 1/4 κούπα βούτυρο, λιωμένο, ζεστό
δείτε την εκτέλεση στο πρώτο βίντεο
ΥΛΙΚΑ: 150 γρ. Flora Soft με βούτυρο λιωμένο, 400 ml Γάλα χλιαρό 3,5 % λιπαρά, 2 ½ φλιτζάνια του τσαγιού Ζάχαρη, 1 κ. γλ. Μαχλέπι τριμμένο, ξύσμα και χυμό από ½ Πορτοκάλι, 50 γρ. Μαγιά σε πάστα, 7 Αυγά, 2 ½ κιλά Αλεύρι κατάλληλο για τσουρέκια, μισό ποτήρι χλιαρό Νερό.


ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Τοποθετούμε ένα μικρό σκεύος επάνω στην εστία σε χαμηλή θερμοκρασία και βάζουμε μέσα το γάλα, τη ζάχαρη, το μαχλέπι, τη μαγιά, το χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού ανακατεύοντας μέχρι να διαλυθεί η μαγιά. Το μίγμα πρέπει να έχει χλιαρή θερμοκρασία. Κατεβάζουμε το σκεύος από την εστία και το αφήνουμε στην άκρη. Στη συνέχεια, σε 2 διαφορετικά μπολ χτυπάμε ξεχωριστά τους κρόκους και τα ασπράδια ελαφρά σε μαρέγκα, λιώνουμε το Flora Soft με βούτυρο και το κρατάμε στην άκρη. Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε τους κρόκους και τα ασπράδια μαζί με το μισό αλεύρι και συμπληρώνουμε με το μισό χλιαρό μίγμα που έχει τη μαγιά και ξεκινάμε το ζύμωμα. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με το υπόλοιπο αλεύρι και το υπόλοιπο χλιαρό μίγμα με τη μαγιά και αρχίζουμε να ξαναζυμώνουμε σε χαμηλή ταχύτητα και μετά σε δυνατή. Κατόπιν, προσθέτουμε το λιωμένο Flora Soft με βούτυρο. Συνεχίζουμε να ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη χωρίς να κολλάει στα χέρια μας. Τη βάζουμε σε ένα μπολ, για 50-60', με μια πετσέτα από πάνω σε θερμό μέρος για να διπλασιαστεί ο όγκος της. Αφού φουσκώσει, κόβουμε με το μαχαίρι μας κομμάτια από τη ζύμη, τα τοποθετούμε σε αλευρωμένο πάγκο και πλάθουμε μακριά μπαστούνια, δημιουργώντας πλεξούδες και τις τοποθετούμε σε αλειμμένο ταψάκι με Flora Soft με βούτυρο. Τέλος, με ένα πινέλο αλείφουμε τα τσουρέκια με λίγο λιωμένο Flora Soft με βούτυρο και πασπαλίζουμε με το φιλέ αμυγδάλου. Ψήνουμε στους 200 °C για περίπου 50-60' σε προθερμασμένο φούρνο.
δείτε την εκτέλεση στο δεύτερο βίντεο
Τσουρέκια Σμυρναίικα
ΥΛΙΚΑ
  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 250 γρ. μαλακό Βούτυρο
  • 400 γρ. Ζάχαρη
  • 4 κουτ. χλιαρό Γάλα
  • 4 Αυγά
  • 50 γρ. (3-4 κουταλιές) σε φλούδες Αμύγδαλα
  • 2 κουτ. γλ.  Μπέικιν Πάουντερ
  • 1/2 κουτ. γλ. Αλάτι
  • 2 κουτ. Ξύσμα λεμονιού
  • κόκκινα Αυγό(ά)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Χτυπάτε το βούτυρο με σύρμα, να ασπρίσει. Προσθέτετε τη ζάχαρη και τους κρόκους από τα αυγά. Χτυπάτε να ασπρίσουν και να γίνει αφράτος χυλός. Ρίχνετε μέσα το γάλα και ανακατεύετε.
Σε φαρδύ μπολ βάζετε το αλεύρι, το μπέικιν, το αλάτι και το ξύσμα. Ανακατεύετε και προσθέτετε το μίγμα με το βούτυρο. Ζυμώνετε να γίνει μαλακή ζύμη. Πλάθετε σε τσουρέκια μικρά και τα αλείφετε με τα ασπράδια από τα αυγά. Βάζετε επάνω κόκκινα αυγά. Πασπαλίζετε με τις φλούδες από τα αμύγδαλα και ψήνετε στους 200 βαθμούς για 30 λεπτά να φουσκώσουν.
Αφήνετε να κρυώσουν καλά πριν τα κόψετε.
Καλή επιτυχία