Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Comics για αρχάριους

Tο δελτίο Τύπου έλεγε τα εξής: Ο μαγικός κόσμος της έντυπης pop κουλτούρας ζωντανεύει για έβδομη συνεχή χρονιά, στο Comicdom Con Athens, το μοναδικό εγχώριο φεστιβάλ αποκλειστικά αφιερωμένο στα comics,
με ένα πλούσιο πρόγραμμα για τους φίλους της Ένατης Τέχνης, όλων των ηλικιών, αλλά και για όσους θέλουν να γνωρίσουν από κοντά, για τρεις ημέρες, δημοφιλείς ήρωες, συναρπαστικές περιπέτειες και διάσημους δημιουργούς. Έπρεπε να βρω ένα σούπερ-ήρωα της αστικής κουλτούρας των Αθηνών να μου εξηγήσει τι συμβαίνει με τους geeks και τα nerds που μαζεύονται στο Κολωνάκι και συζητούν με τις ώρες για κόμικς. Το όνομα του: Λουκάς Μέξης 

Πόσα παλιά τεύχη με comics θα βρω στο πατρικό σου και αν τα πουλήσω πόσα λες να βγάλω;

Θα σου πω, στο πατρικό μου έχουν μείνει ακόμα όλα τα πρώτα ελληνικά X-men από τα 70s και 80s σε φανταστική έκδοση. Μιλάμε για λεφτά. Έχει και μπόλικα αλμπουμάκια από Manga που παλιά είχα ψύχωση, θυμάμαι πήγαινα κάθε μήνα και χαλούσα όλο μου το χαρτζιλίκι στο γνωστό κομιξομάγαζο των Εξαρχείων. Καμιά 100αριά θα έχουν μείνει. Δυστυχώς όλα τα ελληνικά μου έχουν ήδη πουληθεί (πχ τα παλιά μου ΚΟΜΙΞ και τα Μπλέικ και Μόρτιμερ). Θα βγάλεις, στάνταρ, από τα Χ-men μόνο ένα δυο νοίκια βγαίνουν. Αν βάλω μέσα και όλα τα Αστερίξ 1ης-2ης έκδοσης (ΟΛΑ παρακαλώ), κάτι παραπάνω θα πιάσω.

Πόσο nerd είσαι άνθρωπε μου; 
Περισσότερο nerd απ' ότι άνθρωπος, σίγουρα. Θα σου δώσω παράδειγμα: Όταν πρωτομετακόμισα στο σπίτι που μένω τώρα, έβγαινα στο μπαλκόνι που είναι αρκετά μεγάλο και έκανα skate από τη μια μεριά μέχρι την άλλη κάθε βραδύ μαζί με το φωτόσπαθο του Darth Vader ανοιχτό. Οι γείτονες είχαν φλιπάρει.

Τι κοινό μαζεύει το Comicdom;
Τα πάντα. Σίγουρα όμως δεν είναι σα παλιά, εκεί στις αρχές των 00s που υπήρχε το "Εννιά" και ακόμα τα φεστιβάλ της Βαβέλ. Δυστυχώς αρκετοί μπορούν να πουν σήμερα ότι τότε τα κόμικ ήταν μια μόδα που πέρασε- εξάλλου η κρίση σκοτώνει κάθε μορφή τέχνης, πόσο μάλλον μια με την οποία ασχολείται ένα τοσοδούλι κομμάτι της χώρας μας. Είμαστε πλέον λίγοι και καλοί.

Σε κανένα Comic Con θα πας ή ταξιδεύεις μόνο για σερφ και μουσικά φεστιβάλ;
Έχει τύχει να τα συνδυάσω, γιατί η Comic con της Βαρκελώνης γίνεται ίδια εποχή με το Primavera. Είχα πορωθεί, εκεί είναι πραγματικά ΜΕΓΑΛΗ διοργάνωση. Όνειρο μου είναι να πάω επιτέλους στην Μέκκα, στη comic con του Σαν Ντιέγκο.

Έχεις ρίξει γκόμενα χρησιμοποιώντας το Χάρτινο Κόσμο; 

Πιο πολύ το αντίθετο- έχει μπει (πολλάκις) γκόμενα μετά μέσα στον Χάρτινο.

Πότε θα αποφασίσεις να κυκλοφορήσεις δεύτερο βιβλίο; 
Όταν θελήσουν οι εκδοτικές ή φύγει η κρίση. Το 2ο μου είναι έτοιμο εδώ και ένα χρόνο και βάλε, αλλά η κρίση σκότωσε τις ευκαιρίες. Δυστυχώς αν δεν απευθύνεσαι στο μεγάλο αγοραστικό λογοτεχνικό κοινό (που προσωπικά δεν θεωρώ ότι απευθύνομαι σε αυτό), τότε δυσκολεύεται ο άλλος. Ελπίζω το καλοκαίρι να έχω κυκλοφορήσει το 2ο γιατί μάντεψε- και το 3ο γραμμένο είναι ήδη.

Info: Ο Λουκάς Μέξης εκτός από σέρφερ, skater και Τζεντάι είναι δημοσιογράφος (πλέον θα τον διαβάζεις στο υπερκούλ Ough.gr) και συγγραφέας (αν δεν ξέρεις το βιβλίο Shoebox [μια καλοκαιρινή κομπίνα], να το μάθεις). Ο Χάρτινος Κόσμος είναι ένα online comic,  που προσφέρει χιουμοριστικές ιστορίες δωρεάν για όλους τους αναγνώστες του κάθε Δευτέρα (ρίξε μια ματιά στο http://www.xartinos.gr). 

Βέβαια αν πας το Σάββατο 31/3/2012 από τις 16:00  ως τις 18:00 στον πάγκο της Jemma Press στην  Ελληνοαμερικάνικη Ένωση, Μασσαλίας 22, Αθήνα θα μάθεις περισσότερα 

google map: http://www.comicdom-con.gr/location/

Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Ιωαννίδης 











protothema